Logo Dorpsbelangen DriezumDriezum.info

Nieuws uit Driezum

4 mei herdenking bij beeld Hoeder fan 'e freede

maandag 5 mei 2014, 15:47
Laatst bijgewerkt: maandag 5 mei 2014, 18:52

Dodenherdenking zondag 4 mei 2014

Het thema van dit jaar was “Vrijheid geef je door”  met de verdiepende tekst wederkerigheid.

Wederkerigheid in vrijheid gaat over elkaar de ruimte geven en die zelf ook krijgen. Op alle niveaus: tussen mensen, groepen mensen en soevereine staten. Europese landen maken deel uit van een gezamenlijke unie waarin deelnemers elkaar versterken door de zwakte van de ander te compenseren. Vrijheid manifesteert zich in de verhouding tot de ander. Zo is vrij zijn niet alleen een wettelijke toestand maar een product van mensen: de rechtsstaat is het kader, de invulling geven wij zelf.

Herdenking-2014-groep-1388.jpg

De dodenherdenking in Driezum op zondag 4 mei, werd gehouden bij het monument voor de oorlogsslachtoffers en het beeld “Hoeder fan ’e frede”. Op de plaquette naast het beeld staat de tekst: Frede, net inkeld wûn út it ferline mar ek as opdracht foar no en yn’e takomst. Bij het dodenappel lazen kinderen van  basisscholen de namen voor van de slachtoffers wiens namen op het monument geschreven staan en van de Engelse militairen, die op 27 februari 1942 zijn neergestort in Driezum.

Aansluitend werd het gedicht “Geluidloos verzet van Jasmijn Seghers” voorgelezen door mevr. T. Bremer-Heikamp. Hierna volgde een stille tocht naar de begraafplaats bij de hervormde kerk waar bloemen werden gelegd bij de Engelse graven.

Herdenking-2014-stoet-1457.jpg Herdenking-2014-Engelse graven-1474.jpg Taptoe-Sikke_de_Vries-herdenking-2014-1498.jpg

Aansluitend de terugtocht naar het monument. Daar werd de taptoe gespeeld door Sikke de Vries. Om 20.00 uur werden twee minuten stilte in acht genomen voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Herdacht werden  al diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord. Herdacht werden ook de Nederlanders die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog. Hierna kregen de nabestaanden en de overige aanwezigen, gelegenheid bloemen te leggen bij het monument. Sjoerd Visser en Minke Visser legden een krans namens de bevolking van Driezum en Wâlterswâld.

Herdenking-2014-Excelsior-1394.jpg Herdenking-2014-Kranslegging-Minke-en-Sjoerd-Visser-1519.jpg Herdenking-2014-R.Bos-1533.jpg

Dhr. R. Bos, wethouder gemeente Dantumadiel, hield een toespraak waarin hij de nadruk legde op de wederkerigheid. Vrijheid geef je door in wederkerigheid.  Door elkaar de ruimte geven en elkaar te respecteren. En door de verhalen te blijven vertellen van hen die daarvoor streden. Niet alleen op 4 en  op 5 mei, maar het hele jaar door.
De muzikale omlijsting werd verzorgd door muziek vereniging Excelsior.