Logo Dorpsbelangen DriezumDriezum.info

Nieuws uit Driezum

Hernieuwd Rinsmapark klaar voor romantiek

maandag 19 juni 2006, 13:30
Laatst bijgewerkt: woensdag 17 oktober 2007, 1:29

Rinsma State zou weer een trouwlocatie moeten worden. Die wens heeft de eigenaar van het landhuis, Dirk Scheringa. Hij trouwde er zelf in 1973 met zijn vrouw Baukje en heeft het nu als buitenhuis. Burgemeester Arie Aalberts zei gisteren bij de oplevering van het grenoveerde Rinsmapark dat de gemeente Dantumadeel dit idee verwelkomt.

Aalberts is als burgemeester "regent" van de Van Sytzama Stichting, die het Rinsmapark rondom Rinsma State in bezit heeft. De burgemeester verwacht dat het opgeknapte park veel bezoekers zal trekken. Hij daagde ondernemers uit er een "pleisterplaats" neer te zetten, waar bezoekers een hapje en een drankje kunnen nuttigen. Er komt nog een wandelpad van het dorp Driesum naar het Rinsmapark, vertelde Aalberts.

Het parkje achter het voormalige gemeentehuis van Dantumadeel is teruggebracht in de stijl waarin tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard het tweehonderd jaar geleden ontwierp. Karakteristieke slingerpaadjes, alleenstaande bomen en grasvlakten als doorkijkjeszijn de kenmerken van die stijl.

"Romantisch" bankje in Rinsmapark

Een van de open vlakten is een voormalig weiland dat bij het park getrokken is. Verderop ligt een vijvertje, her en der zijn bruggetjes aangelegd en een groen stalen prieeltje kijkt uit op het omvangrijke hertenkamp. Daar zitten nog geen herten in. Die komen pas in de herfst.

Die vertraging is te wijten aan problemen bij de aanleg de van de drainage van het hertenkamp, vertelde Gijs Druijff van groenbedrijf Donker. Door het natteweer wildde het de eerste keer niet lukken, waardoor het over moest. Ook zorgden de protesten tegen het kappen van oude bomen en het leegroven van de zeecontainer met bouwspullen voor vertraging. Donker heeft uiteindelijk geld moeten toeleggen op het project, aldus Druijff.

Els van der Laan van ontwerpbureau Noordpeil kondigde aan dat er volgend jaar een publicatie verschijnt over de collectie van Roodbaard. Daarbij horen ook de tuinen van Fogelsanghstate te Veenklooster en Roptastate in Wijnaldum. Romantische parken in nuchter Friesland, sprak van der Laan.

Bron: Leeuwarder Courant