Logo Dorpsbelangen DriezumDriezum.info

Nieuws uit Driezum

6 minuten zone Driezum-Wâlterswâld februari 2010

maandag 22 februari 2010, 15:41
Laatst bijgewerkt: dinsdag 5 oktober 2010, 14:00

AED-6min- nieuw.jpg

Wij van de AED werkgroep Driezum Wâlterwâld kunnen u melden dat de realisatie van de 6 minuten zone in onze dorpen een heel eind op de goede weg is, wat een 6 minuten zone is kunt u op de site van de hartstichting vinden en ook op onze site driesum.info/AED-Driezum kunt u alles vinden over de “6 minuten zone” en de AED.

Dit wil nog niet zeggen dat alles al perfect geregeld is maar wij zijn op de goede weg, in onze dorpen hebben al 55 vrijwilligers de cursus gevolgd, hier zitten ook mensen bij die BHV of een EHBO diploma hebben.
De beide dorpsbelangen organiseren en betalen de cursus die wordt gegeven door Piet Reitsma, per avond krijgen maximaal 15 vrijwilligers les in reanimatie op een oefenpop en wordt hen geleerd hoe te handelen als iemand een hartstilstand krijgt.

aedoefeningsep09b4klein.jpg; aedoefeningsep09b1klein.jpg aedoefeningsep09b10.jpg

In januari is bij de fa Damstra de vervolg cursus geweest van de eerste vrijwilligersgroep die zich hadden aangemeld, en in september verleden jaar is er een beginners cursus geweest in de VIOD kantine en bij café Us Thùs, al deze vrijwilligers komen op de lijst te staan die in de dorpskrant gepubliceerd wordt en mocht er ooit wat gebeuren dan kunt u hen bellen. In de toekomst worden deze mensen gewaarschuwd met een SMS van de 112 alarmcentrale maar dit systeem is er nu nog niet.

Op dit moment hebben zich 95 vrijwilligers aangemeld hiervan moeten 35 nog voor de eerste keer op cursus. In maart is er weer een beginners cursus in café Us Thùs en in april in de Nije Warf, degenen die zich hebben opgegeven krijgen persoonlijk bericht via de mail of SMS over datum en tijd.

Ons streven is om minimaal 120 vrijwilligers, op te leiden dit lijkt veel maar wil je een effectieve 6 minuten zone creëren dan is het zo dat hoe meer mensen kunnen reanimeren en met een AED om kunnen gaan des te groter de kans dat er iemand geholpen kan worden als er een hartstilstand plaatsvindt.

aedoefensep09c1-6klein.jpg aedoefensep09c1-15klein.jpg aedoefensep09c1-17klein.jpg

Daarom roepen wij een ieder die fysiek en geestelijk sterk genoeg zijn om iemand met een hartstilstand te helpen, zich aan te melden en de cursus te volgen. Ook de kerken,dit is een plaats waar een verhoogt risico is op het krijgen van een hartstilstand. Er worden zoals het nu staat 6 cursussen per jaar gegeven 3 voor Driezum en 3 voor Wâlterwâld maar dit kan worden uitgebreid. Een beginners cursus duurt wat langer dan de vervolg cursus u moet rekenen op ± 3½ uur en u kunt zich alvast wat inlezen op internet hier is genoeg informatie te vinden.

Wilt u ook weten hoe u moet reanimeren of hoe u met een AED moet omgaan,U kunt zich aanmelden bij de beide dorpsbelangen op de onderstaande adressen:

Dorpsbelang Wâlterswâld

G. Wijnstra - Eisma
0511 423 366

Dorpsbelang Driezum

Welmoed de Boer
0511 425 426

Voor een lijst met iedereen die zich heeft aangemeld als AED-vrijwilliger en alle belangrijke informatie over de AED zie: AED-Driezum.