Logo Dorpsbelangen DriezumDriezum.info

Nieuws uit Driezum

4 mei herdenking 2011

woensdag 4 mei 2011, 23:47
Laatst bijgewerkt: zaterdag 21 april 2012, 14:11

Door het bijzonder mooie weer was de opkomst bij de dodenherdenking dit jaar groot. Evenals in voorgaande jaren werd er begonnen met het zogenaamde dodenappel. Hierbij worden de namen van de gevallenen die uit onze dorpen afkomstig waren door schoolkinderen voorgelezen en ook de namen van de 4 Engelse militairen die in 1942 bij Driezum zijn neergeschoten worden genoemd. De kinderen die dit jaar meededen waren Meindert Boersma, Naomi Delfstra, en Janita Zuidema van de Wynroas Wâlterswâld. Marianne Wiersma en Marianne Sibma van de CNS Wâlterswâld. Ariélle Bremer en Sjoerd Gerben Wiersma van de Schakel uit Dokkum. Cynthia te Braak en Janneke Posthuma van de OBS Driezum.

foto`s gemaakt tijdens de herdenking door Jan Hamersma foto verslag...

(3a-11-(4748).JPG 3a-11-DSCF4748.JPG

Het gedicht werd dit jaar voorgedragen door mevr. Geke Boelens Visser uit Driezum. gedicht Levend verleden Leonie Beks (pdf)

Aansluitend volgde de stille tocht naar het kerkhof van de Hervormde kerk waar de graven van de 4 Engelse piloten zijn.

3a-11-DSCF4818.JPG 3a-11-DSCF4781.JPG

Precies 1 minuut voor 8 werd de "taptoe"geblazen door Oene v/d Meulen van muziekvereniging Excelsior.

Hierop volgde de 2 minuten stilte, hierna was er gelegenheid om bloemen bij het monument neer te leggen eerst door de familie van de gevallenen en er werd een krans namens alle inwoners van Driezum-Wâlterswâld gelegd

3a-11-DSCF4712.JPG 3a-11-DSCF4831.JPG Kranslegging door Anne Wietske Hamersma en Sietske van Dellen uit Driezum

Master Bouma uit Wâlterswâld verzorgde de redevoering dit jaar. redevoering J.Bouma-2011-(pdf)

3a-11-DSCF4836.JPG

Bijzonder dit jaar was een gast uit Engeland, miss Patricia Jackson haar vader was de enige overlevende van het neergeschoten vliegtuig bij Driezum. Zij heeft na de ceremonie in de âldskoalle een powerpoint presentatie gegeven over hoe haar vader in krijgsgevangenschap de oorlog in o.a. Polen en Letland heeft overleeft. Bovendien heeft zij onderzoek gedaan naar wat er allemaal in die nacht van 27 februari 1942 gebeurt is, ook het lot van de Duitse piloten werd genoemd. Beiden hebben de oorlog niet overleeft. Bij deze bijeenkomst waren er ook presentjes voor de familieleden van de mensen die haar vader in Driezum en elders hebben geholpen. Ook kregen wij als organisatie een compliment van Pat Jackson dat er veel kinderen aanwezig waren en dat zij leren waarom wij herdenken, het gaat om vrijheid!
Klik hier voor de presentatie van Pat Jackson(pdf).

3a-11-DSCF4867.JPG 3a-11-DSCF4870.JPG

foto`s gemaakt tijdens de herdenking 2011 door Jan Hamersma verder...